Chokladtårta
En tårta räcker till ungefär 15 personer, det blir en mäktig tårta så det behövs inga stora bitar för att göra magen nöjd. Jag bakade bottnen dagen innan servering och fyllning plus glasyren samma dag.
Ingredienser till tårtbotten:
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g valfri choklad (ej vit)
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 äggvitor
Gör såhär:
(Ugn 175 grader)
1. Blanda smör och farinsocker.
2. Värm mjölk och choklad tills chokladen smält. Låt det svalna innan det blandas i smeten senare!
3. Rör i en äggula i taget i smörblandningen.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver separat i en bunke.
5. Rör sedan i allt (choklad + mjöl) i smörbandningen.
6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Rör om väl.
7. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Smöra och mjöla kanterna.
8. Grädda kakan längst ner i 50 minuter på 175 grader.
Ingredienser till fyllning:
2 msk kaffe
50 g valfri choklad (ej vit)
75 g smör
1 dl florsocker
Gör såhär:
1. Lägg kaffe och chokladen i en rostfri skål. Värm i vattenbad tills chokladen smält.
2. Rör ihop smöret och florsockret. Blanda i chokladen.
3. Dela kakan (om den svalnat!) i två delar så du får en topp och en botten. Lägg fyllningen mellan.
Ingredienser till glasyren:
150 g valfri choklad (ej vit)
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl crème fraiche
Gör såhär:
1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Blanda i florsocker och vaniljsocker.
3. Rör i crème fraichen, lite i taget.
4. Täck tårtans ovansida och kanter!
För att göra min tårta lite roligare såhär till påsk gjorde jag påskkycklingar av marsipan och hade som dekoration.
(Inte min bild, den kommer här ifrån)
Alla ingredienser som behövs (om ni skulle behöva handla):
300 g smör
4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl farinsocker
2 msk kakao
300 g choklad
1,5 dl florsocker
2 msk kaffe
1,5 dl crème fraiche