Mumsig äppelpaj med knäckigt täcke
Gjorde lite kvällsfika idag. Det blev Äppelpaj alá My. Oavsett vilket recept jag bakar efter häller jag alltid en liten skvätt sirap i smeten och på äpplena. Sirapen gör pajdegen lite segare och hårdare, vilket jag tycker är gott.

För att göra en paj med mycket deg (min favorit) behövs:
150 g smält smör
3,25 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk ljus sirap
2-3 äpplen
kanel
sirap
För en paj med lite mindre deg:
100 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 ägg
1 msk ljus sirap
2-3 äpplen
kanel
sirap
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Skala och dela äpplena i valfri storlek. (Jag har testat både tunna och tjocka skivor och är såklart en smaksak vilket man gillar bäst. De tjocka ger mer tuggmotstånd.)
Blanda ihop mjöl, sockerägg, sirap och det smälta smöret i en bunke.
Smöra en ugnsfast form och häll i äpplena.
Ringla sirap och strö kanel över äpplena.
Tryck på degen som har blivit ganska tjock (och jättegod!)
Sätt in i ugnen i 25 minuter. Pajen ska vara gyllenbrun.
Avnjuts som bäst med Ottos gammeldags vaniljglass!